Tekstversie
Nieuw Literaire Fictie Nartex Crime Fantasy & Thrillers CrimeBoek
» Startpagina  » Literaire Fictie  » Leif Enger  » De schrijver, de rover en de jager

Literaire Fictie


Leif Enger

Vrede als een rivier De schrijver, de rover en de jager

Verkrijgbaarheid Contact Colofon

De schrijver, de rover en de jager


Schrijver Monte Becket is overdonderd door het succes van zijn romandebuut. Hij wil snel met een opvolger komen, maar de volgende vier jaar lopen al zijn volgende pogingen een roman te schrijven op niets uit. Als de gedesillusioneerde schrijver in Minnesota na het zoveelste mislukte manuscript overweegt weer zijn oude baan op het postkantoor te nemen, loopt hij in 1915 treinrover Glendon Hale tegen het lijf. Deze bandiet is al jaren op de vlucht voor de autoriteiten, maar hij is nu uit op een verzoening en hereniging met zijn vrouw Blue die hij meer dan twintig jaar geleden in de steek heeft gelaten. Becket raakt gebiologeerd door Hales verhaal en besluit zijn eigen gezin achter te laten met hem mee te gaan op zijn reis in de richting van California. Ze worden daarbij achtervolgd door een ex-Pinkertonman en premiejager, Charles Siringo, die al jaren op Hale aast. Dit leidt tot een serie bizarre gebeurtenissen en Becket raakt steeds meer betrokken bij Hale, wiens leven hij optekent.
Een mooi geschreven, spannend en bij tijden ontroerend verhaal, dat met zijn mix van romantiek en rauwe werkelijkheid vaak herinnert aan de beroemde verhalen van the Old West.
Het is echter ook het verhaal over een gewone man en zijn vastbeslotenheid, die alles riskeert om maar te kunnen begrijpen wat het leven de moeite waard maakt en daarbij een onwaarschijnlijk droom achternagaat in de hoop dat die hem weer naar huis terug brengt.320 pag. paperbackPublishers Weekly schrijft:

Een uitnodigende stem voert de lezer door deze uitgebreide vertelling van bevrijding, die zich afspeelt in het oude Westen van begin vorige eeuw.
Enger schildert scènes zo rijk, dat je de gemorste whisky kunt ruiken en het gruis kunt voelen.So brave, young and handsome

De oorspronkelijke Amerikaanse titel So brave, young and handsome is ontleend aan het beroemde 'Cowboy's Lament/ The streets of Laredo':

As I walked out in the streets of Laredo
As I walked out in Laredo one day,
I spied a young cowboy, all wrapped in white linen
Wrapped up in white linen and cold as the clay.
(…)
We beat the drum slowly and played the fife lowly,
And bitterly wept as we bore him along.
For we loved our comrade, so brave, young and handsome,
We all loved our comrade, although he'd done wrong.