werd geboren in Noord-Londen en studeerde filosofie en Frans aan de universiteit van Leeds. Na haar afstuderen werkte ze als presentator voor een lokaal radiostation, waarna ze terugkeerde naar Londen en voor Channel Four ging werken. Later werd ze mede-eigenaar van een onafhankelijke productiemaatschappij, en een van die producties was een serie over vrouwen en religie, die gepresenteerd werd door Helen Mirren.
Alison schrijft radiohoorspelen en heeft voor de BBC Radio verschillende romans bewerkt, waaronder de bekroonde productie van Captain Corelli’s Mandolin. Ze heeft ook diverse korte verhalen gepubliceerd. Alison woont in Londen met haar man en drie kinderen.
In haar Sister Agnes serie verscheen zomer 2008 in Engeland het negende deel.Wie is Zuster Agnes?


Zuster Agnes Bourdillon is een moderne, hedendaagse non die woont in een open congregatie in London. Ze heeft een kleine flat in Southwark en werkt in allerlei sectoren waar haar orde haar op een bepaald moment wil inzetten. Dat varieert van werken in een opvangcentrum voor dakloze jongeren in Southwark of lesgeven op een internaat van de orde in Yorkshire tot werken in het gevangenis- of ziekenhuispastoraat of het opruimen van een oude bibliotheek.

Agnes is half Frans, haar moeder was Frans en haar vader Engels. Op jonge leeftijd treedt zij in een rijk maar ongelukkig huwelijk met een gewelddadige man. Als ze van hem wegvlucht, besluit ze non te worden. Haar leven blijft echter gevuld met conflicten, omdat zij voortdurend worstelt met de beperkingen van het religieuze leven. Ze heeft weliswaar geloften van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid afgelegd, maar ze houdt nog steeds van snelle auto’s, designer kleding en luxe eten. Vooral met gehoorzaamheid heeft zij heel veel moeite.

Zij heeft oog voor misstanden in de maatschappij, en raakt actief betrokken bij het oplossen van allerlei misdrijven.


Val McDermid over de Agnes serie:

Agnes is a een fascinerende en gecompliceerde vrouw
die onvermijdelijk naar de wereld kijkt vanuit een scheve hoekSchaduw van de dood


Zuster Agnes zit tot over haar oren in de boeken. Ze heeft tot taak gekregen om te helpen bij het sorteren van de bibliotheek van het al bijna niet meer in gebruik zijnde klooster in Bermondsey, voordat het gebouw verkocht zal gaan worden. Ze is zich door stapels stoffig Victoriaans spul en overdreven sentimentele heiligenlevens heen aan het worstelen. Het zeventiende-eeuwse Hawker archief, een collectie die bestaat uit prachtig bewaard gebleven boeken over bezweringen en magie, zowel als handgeschreven dagboeken, trekt echter haar aandacht. Ze vertellen het verhaal van Alice, haar echtgenoot Nicholas en hun zoontje die op zeer jonge leeftijd stierf. Alice is niet lang daarna gestorven.

Het verhaal van Alice lijkt het heden te achtervolgen. Het gebouw, dat nu in gebruik is als een dagbehandelingscentrum voor psychisch zieken, vormt de achtergrond voor een hedendaagse moeder die in angst leeft voor de veiligheid van haarzelf en haar kind. Agnes raakt steeds verder betrokken bij de hachelijke situatie van deze Tina-Marie en haar dochtertje Leila, maar ook bij de dagboekbeschrijvingen van Alice. De scheiding tussen verleden en heden vervaagt wanneer Tina-Marie, net als Alice in het verleden, in een depressie raakt en slachtoffer wordt van de mannen in haar leven.

Wanneer er onverklaarbare en vreselijke dingen beginnen te gebeuren, raakt Agnes ervan overtuigd dat de kopers van de Hawker-collectie achter iets meer aanzitten dan de collectie alleen. Ze maakt zich sterk voor de bescherming van Leila en het verjagen van een aantal spoken uit het verleden.

312 pagina's
paperback
prijs € 18,90
ISBN 9789052900193


Hieronder vindt u een link waarmee u een leesproef van de eerste twee hoofdstukken kunt downloaden in PDF


Leesproef SchaduwvdDood


Uit de pers:


"... een verrassende ontknoping ... een spannend verhaal ... erg interessante discussies tussen Agnes en enkele niet-gelovigen maken er een boeiend geheel van. Verder bevat het boek humor en wordt het gelovig zijn dikwijls gerelativeerd en soms ook door de betrokkenen zelf bekritiseerd. De personages worden raak getypeerd"
Misdaadromans.nl * * * *


"De auteur blinkt uit in haar verteltrant. Ze heeft een levendigheid in haar schrijven en dat vertaalt ze door de karakters uitstekend neer te zetten. Niet standaard of naar verwachting en dat is prima gedaan. (...) De meerdere plaatsen waar het verhaal zich afspeelt zijn erg goed uitgebeeld zodat het voelt alsof je er zelf bij bent. Het plot is verrassend, temeer omdat je oog allang op de dader was gevallen en geen idee hebt dat je op het verkeerde paard hebt gewed."
Vrouwenthrillers.nl * * * 1/2


"Kan er best mee door."
Vrij Nederland


"... en hele spannende thriller: gewoon goed"
Nederlands Dagblad


"Schaduw van de dood is een typisch Engelse speurdersroman die doet denken aan de boeken van Agatha Christie of een KRO detective-serie. De setting, de personages, de manier waarop zaken worden opgelost het past allemaal binnen het plaatje. Heel origineel is dit boek dus niet maar dat de personages niet al te standaard zijn, maakt dat je toch door wilt lezen. Zuster Agnes is ondanks haar voortdurende twijfels over het nonnenbestaan een boeiend personage. In het boek is daarnaast ook een aparte rol weggelegd voor religie. Dit geeft het verhaal een extra mysterieuze sfeer en maakt het boek interessant. Bovendien schrijft Joseph op een prettige, vlotte manier en lees je het boek zo uit.
Crimezone.nl * * *(C) 2008 - Alle rechten voorbehouden

Deze pagina afdrukken